tiistai 9. joulukuuta 2014

Luukku 9 ja Gampas al pil pil


 
 
Eilen lupasin ohjeen tekemäämme pikkujouluherkkuun joka oli Gambas al pil pil, eli katkarapuja valkosipuliöljyssä, klassikko tapasruoka espanjassa siis. Meillä kun oli runsaat alkupalat ja jälkkärit niin tämä riitti mainiosti patongin kera pääruoaksi.
 

 
 
Espanjassa gambas al pil pil valmistetaan perinteisesti jokaiselle omissa savikipoissa kaasun päällä, mutta minä laitoin nämä neljä kippoa uuniin pellin päälle. Voit myös aivan hyvin tehdä tämän paistinpannulla ja jakaa siitä lautasille. Seuraavalla etelänmatkalla muista ostaa matkamuistoksi omat kipposet =) muista kysyä myyjältä savikippojen käyttöönotto-ohjeet!
 
 
 
 
 
 
 
Joo tiedän, että kalan kanssa valkkaria, mutta herroille maistui nyt punkku ja me daamit juotiin Lambruscoa, onko kelleen tuttu? Mun ihan uusi lemppari! Italialaista, punertavaa, marjaisen makeaa, "frizzante" (kevyesti kuplivaa) ja miedompaa kuin tavallinen punaviini, joka sopii kuin unelma tälläiselle harvoin alkoholia nauttivalle niin ei kihahda niin helposti päähän.. =)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gambas al pil pil
 
(4 pientä annosta)
 
n. 400g kuorittuja katkarapuja
n. 4dl oliiviöljyä extra virgen
4-8 valkosipulinkynttä
2 pientä chilipalkoa
pil pil-maustetta
suolaa myllystä
persiljaa
patonkia
 
Tämä on nyt niitä ruokia joihin en osaa antaa tarkkaa mittaohjetta, koska tämä riippuu nyt ihan suun mausta. Itse tykätään tulisesta ja rakastetaan valkosipulia, joten käytetään niitä paljon. Tässäkin ohjeessa on nyt todella tärkeää käyttää laadukasta extra virgen oliiviöljyä, koska sitä lapetaan lautaselta suuhun desitolkulla joten olisi myös kiva että se maistuu hyvältä. Monesti ihmiset jotka sanovat oliiviöljyn olevan pahaa eivät ole maistaneet laadukasta öljyä mutta jokaisella omat makutottumukset, en tosin vastaa sitten mausta jos tämä tehdään rypsi- tai muusta öljystä...
 
Eli jos käytät pakaste katkarapuja, sulata ne hitaasti ajoissa. Ota 4 annoskippoa tai paistinpannu ja kaada runsaasti öljyä, noin 1 dl per annos, mutta idea että muut ainekset peittyvät öljyyn. Se ei ole niin tarkkaa, koska öljyhän maustuu huumaavaksi ja patonkia on ihana dipata sitten tähän öljyyn. Pilko valkosipulinkynnet (8kpl) ja chilipalkot (mulla pieniä niin 2kpl, ilman siemeniä) ja sekoita öljyyn. Rouskauta suolamyllystä noin 4 kierrosta per kippo ja lisää pil pil-maustetta noin 1tl per kippo, sekoita lusikalla. Nyt maista sormenpäällä, tarvitseeko lisä suolaa jne.
Jos käytit pakasterapuja, puristele ne kuivaksi ja lisää kippoihin ja katso että ne peittyvät kauttaaltaan öljyyn. Uuniin keskitasolle noin 225 astetta ja 5-10min, niin että öljyä ehtii kuplia hetkisen.
Ripottele päälle silputtua persiljaa ja nauti tuoreen patongin kera, ñam ñam!
 

6 kommenttia:

Kommenttisi tekisi päivästäni aurinkoisen!